Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

ARK - A Rövid Kriptoanalízis

- attention to Variance

2018. május 05. - Blockchain Bridge

ark.png

A Bitcoin elhozta a blokkláncot. Az Ethereum elhozta az okos szerződéseket. De vajon hol vannak azok az átlagos fogyasztó számára is hasznos szolgáltatások, amik nem kizárólag a kereskedők spekulációs igényeit hivatottak kielégíteni?

Ezzel a felütéssel kezd az ARK Whitepaper-je, ami mindamellett, hogy tisztelettel adózik a két legnagyobb előd előtt, egyben fel is teszi azt a kérdést, amire remélhetőleg önmaga kíván a válasz lenni. A kitűzött cél egy olyan felhasználóbarát platform létrehozása, amely elősegíti a blokklánc technológia széleskörű elfogadását. 

Az ARK stratégiája szerint mindezt az ARK közösségnek (Community), az ARK tokennek, az "OkosHíd" blokkláncokon átívelő funkciójának, a biztonságra és a magánszféra védelmére fordított fokozott figyelemnek, valamint az önnfenntartó működésnek köszönhetően szeretné elérni.

Egy altcoin-nál az egyik legfontosabb kérdés a tulajdonosi körön / fejlesztői közösségen túl az a képessége, hogy hogyan képes megkülönböztetnie magát a többi blokklánc alapú kriptovalutától. Mind mondanivalóban, mind pedig technológiában. A mondanivalót már nagyjából tisztáztunk, jöjjön a technológia:

Az ARK a Bitcoin Proof-of-Work algoritmusával szemben az erőforrás-barátabb és (elvileg) decentralizáltabb konszenzus mechanizmust, az ún. DPoS (Delegated Proof of Stake) alkalmazza, melynek segítségével 8 másodpercenként választ ki 51 olyan csomópontot, melyek aztán feldolgozhatják az adott blokkot. Cserébe megkapják az állandó blokk jutalmat (2 $Ѧ), valamint az összes olyan tranzakcióért, szavazásért, második / minden további aláírásért, ráadásul még az új delegáltak regisztrációjáért kifizetett díjat is, melyeket tartalmazza a delegált által feldolgozott blokk.

Ahhoz, hogy valakiből delegált válhasson, 25 ARK-ot kell kifizetnie a regsiztrációért cserébe. Szavazni delegált csomópontra pedig 1 ARK-ért lehet.

Az ARK saját fejlesztésű funkcióinak ("Okos híd(ak)", "Kódolt hallgatók") köszönhetően áthidalhatóak a különböző blokkláncok, így bármelyik másik (egyelőre még csak néhány) blokklánc küldhet és fogadhat is információkat az ARK elsődleges hálózatán keresztül.

Természetesen egy kriptovalutának fontos eleme a vele kapcsolatos ökoszisztéma is:

  • A genezis blokkal együtt 125 millió token került kibocsátásra (melynek 75%-a a token kibocsátás résztvevői közt került kiosztásra, 15%-át a 30 fős alapító csapat kapta, 7% került az ARK egyik alapítványához, 2% különböző adományok céljából lett félretéve, valamint a maradék 1% letétbe lett helyezve)
  • Minden új blokkal együtt 2 új ARK token keletkezik

Végezetül néhány információ a pénzügyi adatok kedvelőinek:

  • A mindenkori legmagasabb ár (ATH) $10.92 volt (2018.01.10-én)
  • Jelenlegi (2018.05.05 11:28) átlagos árfolyama pedig $3.66

További információkért érdemes az ARK-ra vonatkozó CoinCheckup oldalt böngészni.

 

süti beállítások módosítása