Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

Roger Ver: Bitcoin Jézus vagy Antikrisztus?

2018. január 01. - Blockchain Bridge

roger_ver.jpg

A Bitcoin világában talán senki nem örvend akkora népszerűségnek és egyben utálatnak, mint

Roger Ver.

Sokan valóságos hősként tekintenek rá, mint aki jégtörő hajóként halad előre a bankok, pénzemberek és politikusok által létrehozott megtévesztés és hazugság alkotta jégpáncélon. Mások pedig egoista, korrupt, pénzéhes árulóként, aki elárulta a Bitcoin-t azáltal, hogy létrehozta a Bitcoin Cash-t.

Jöjjenek hát először a tények:

  • Roger Ver 1979 Január 27-én született a kaliforniai San Jose-ban.
  • Roger Ver egy év után otthagyta az egyetemet, hogy teljes mértékben az üzleti életnek szentelhesse az idejét
  • Roger Ver már 25 évesen belépett a dolármilliomosok elit klubjába az általa menedzselt internetes számítógép alkatrész vállalkozásának köszönhetően.
  • Roger Ver 2006-ban Japánba költözött, majd 2014-ben megtagadta amerikai állampolgárságát és felvette a Saint Kitts és Nevis-i állampolgárságot. (az amerikai állampolgárságtól egyébként évente 4-5.000-en szoktak megválni)
  • Roger Ver 10 hónapot ült börtönben illegális tüzijátékok kereskedelme miatt.
  • Roger Ver ezidő alatt megtanult japánul.

 

Azt is kevesen tagadják, hogy ő lett volna az első igazán jelentős befektető a bitcoin piacán, ahol először a Bitinstant nevű cégbe fektetett, de az igazán komoly befektetései csak ezután jöttek, hiszen nagyobb összeggel támogatta indulásánál a Ripple elnevezésű kriptopénzt, amiről manapság egyre többet hallani a mainstream médiában is, hiszen látványos lendülettel száguld felfelé a kriptopénzek ranglétráján, ahol már csak a Bitcoin előzi meg teljes piaci kapitalizáció alapján. A pénzügyi sikeressége vitathatatlan ennek a projektnek, de szorosan követi a blockchain.info támogatása is, akik a kezdetektől fogva az egyik (ha nem a) legnépszerűbb online pénztárca szolgáltatói a piacnak. 2017 óta a blockchain.com domain is hozzájuk tartozik, így ha valaki rákeres erre az igazi buzz-wordre a Google-ban, akkor az ő oldalukkal fog találkozni a keresési találatok legtetején. Hosszútávú jelentőségét tekintve még akár túl is szárnyalhatja az imént említett két vállalkozásét a harmadik olyan start-up, amit érdemesnek talált a támogatásra. Ha sikerül véghezvinniük az eredeti elképzelésüket, miszerint a Bitcoin-ok PayPal-jévé válni, akkor ők lehetnek azok az úttörők, akik a legtöbbet tehetik a crypto pénzek hétköznapi alkalmazásáért (pl. azzal, hogy képesek leszünk mondjuk Ripple-lel fizetni a H&M-ben az egyszínű, fekete pólóért). A negyedik vállalkozás pedig a Kraken volt, ami mai napig a világ egyik legnagyobb forgalmát lebonyolító bitcoin tőzsdéje.

 Roger Ver volt az első, aki létrehozta az első olyan oldalt, ahol kizárólag bitcoin-nal lehetett fizetni a több ezer különböző árucikkért, ami elérhető volt az oldalon. Ez volt a bitcoinstore.com.

Majd a következő nagy dobása az volt, mikor sikerült megszereznie a Bitcoin.com domain nevet 2014-ben. A mai napig ő a ügyvezető igazgatója a Bitcoin.com-nak, illetve egyike a Bitcoin Alapítvány alapítóinak. 

2016-ban pedig a Bitcoin szféra másik rendkívül ellentmondásos szereplőjével, John McAfee-val (akiről majd a következő bejegyzésünkben lesz szó) kezdtek el együttműködni: McAfee Roger Ver-t nevezte ki a saját befektetési cége kriptopénz tanácsadói testületének elnökévé.

Eddig a tények és most jöjjön a már jóval ingoványosabb talaj, ahol már nem ennyire kristálytiszta a kép:

Minden idők legnagyobb bitcoin-os rablását az első és akkoriban a bitcoin tranzakciók 80%-áért felelős Mt.Gox tőzsde ellen követték el, ahonnan szépen, fokozatosan áramoltatták ki az akkor még viszonylag alacsony értéket képviselő bitcoinokat. (erről részletesen olvashatsz az alábbi bejegyzésben: Minden idők 5 legnagyobb kripto bankrablása). Először csak egy csekélynek mondható 80.000 db BTC-t szereztek meg a bűnözők, de az akció végeredményeként összesen közel 800.000 db bitcoin-nak kelt lába, ami mai árfolyamon számolva közel 3 ezer milliárd Ft-nyi értéket képviselnének... Ver és középiskolai barátja Jesse Powell sietett ekkor a Mt. Gox tőzsdét akkor épp üzemeltető Mark Karpelés segítségére ... itt válik először szét a két tábor, hiszen Roger olyat állított a kód és a tőzsde átvizsgálása után, hogy semmi ok a pánikra, miközben nagyon is lehetett volna - hiszen 5 hónapra rá csődöt jelentett és bezárt az internetes bitcoin kereskedőház. Egyesek magát Ver-t vélik sejteni az akciót mögött, hiszen állítólag a Mt.Gox-szal szemben lakott és állítólag szabad bejárása volt a tőzsdére, illetve annak számítógépes rendszerébe is. A Ver-pártiak ugyanakkor azt állítják, hogy Ver nem lehetett akkor még tisztában a lopás mértékével. Valaki összeszedte a Ver által közölt valótlan állításokat egy bitcointalk-os posztba: "Proofs about Roger Ver's lies and the Antpool/Viabtc connection" címmel. - bár sokan megkérdőjelezik a valóságtartalmát az egyes állításoknak - de hát pont ezért érdekes a történet. 

Ver egyik legnagyobb személyes célkitűzésének a Bitcoin hétköznapi használhatóságát tekinti (vagy csak a minél nagyobb magánvagyon felhalmozását), így már 2015 óta hangoztatja azt az elképzelését, hogy a bitcoin blokkok méretét növelni kellene, ugyanis a maximális blokkméret határozza meg, hogy egyszerre hány bitcoin tranzakció kerülhet bele 1 blokkba. Ugye a blokkok hozzávetőlegesen 10 percenként keletkeznek, így ha abban a 10 percben több, mint 1 Mb-nyi tranzakciós adat keletkezett, akkor az 1Mb-on felüli tranzakciók már csak a következő blokkok egyikébe kerülhetnek, de ezt könnyen beláthatjuk, hogy ha csak 0.1 Mb-al is lépi ezt a szintet túl mindig a tranzakciók száma, akkor 10 blokkonként keletkezik 1 blokknyi extra tranzakció, amit nem ad hozzá a rendszer a blokklánchoz: ezáltal egyre csak torlódnak hátrább a kisebb összegű tranzakciók. Jelenleg olyannyira túltelített már a csatorna, hogy akár 1-2 napot is várni kell, amíg bekerül 1 blokkba az általunk indított tranzakció és az a bitcoin újra elérhetővé válik. A másik negatívuma az alacsony blokkméretnek a tranzakciós költségek növekedése: Jelenleg kb. 9000 Ft-ba kerül átlagosan egy bitcoin tranzakció. 

2017 augusztus 1-én útjára indult az eddigi legnagyobb hátszéllel rendelkező Bitcoin fork, a Bitcoin Cash, ami azóta is azzal hirdeti magát, hogy a 8 Mb-os maximális blokkméretnek és az egyéb technológiai újításoknak köszönhetően messze gyorsabb és olcsóbb az eredeti Bitcoin hálózaténál. Továbbá zászlójukra tűzték Satoshi Nakamotot (aki nagyon már nem tud ellenkezni, lévén utoljára 2010-ben adott életjelet magáról), hogy az ő általa képviselt libertariánus értékeket örökítik tovább ezekkel a fejlesztésekkel. 

A redditen, twitteren, és egyéb fórumokon továbbra is óriási a háború a két tábor között, aminek egyik oldalán állnak a magukat szabadságharcosnak tituláló Ver-ék, a másik oldalon pedig egyrészt a Bitcoin Core és Blockstream csapata (akiket Ver rendszeresen vádol meg a Bitcoin nagytőkések és bankok felé történő kiárusításával), másrészt pedig a kommentelők egy jelentős része áll, akik nemes egyszerűséggel csak szociopatának titulálják Roger Vert.

A háború folytatódik, Roger egy pillanatra sem pihen, és továbbra is minden lehetőséget megragad arra, hogy valahogy támadhassa az eredeti Bitcoin láncot és annak támogatóit (sokszor még olyanokat is sikerül eltalálnia, akik egyébként az ő nézeteit vallják, ahogy ez megesett Andreas Antonopoulus-szal is nemrég...), valamint, hogy leírhassa a kedvenc mondatát: Bitcoin Cash is the real Bitcoin.

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot, vagy kövess minket a facebookon.

(Borítókép: Kieran Pearson - Facebook

 

süti beállítások módosítása