Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

Kikövezett út a Metaverzumok felé

2021. október 07. - Blockchain Bridge

A következő írás a BitMEX kriptotőzsde társalapítójának, Arthur Hayes-nek 2021. szeptember 30-án, a BitMEX blogon megjelent bejegyzésének szabad, magyar nyelvű fordítása:

Szilícium Szabadság

milky-way-g68387df07_1280.jpg

Ha visszatekintünk az emberiség rögzítésre került történelmére, könnyen szembetűnhet, hogy milyen jelentős szerepet játszott a szerencse a jelenlegi életünket befolyásoló körülmények kialakulásában. A blog (BitMex) olvasói, akik internethez csatlakozó eszközöket használnak egy olyan környezetben, ahol szabadon választhatják meg a hőmérsékletet, miközben azt tárgyalják ki éppen, hogy a szükségesen felüli jövedelmüket mibe fektessék be, hogy a legmagasabb hasznot realizálhassák - a Föld legszerencsésebb emberei közé tartoznak. A petefészek-lottó legvalószínűbb kimenetelei az éhezés, a rabszolgaság, az ész nélküli igavonás, vagy épp minden napi kegyetlen harcok és háborúk. Nem szívesen ismerjük be létezésünk szerencse faktorát, mivel ez ellentétben áll azzal a koncepcióval, hogy mi határozzuk meg az életünk alakulását. 

Azonban, ahogy azt a különböző országok modern kori polgárai állítják, arra törekszünk, hogy azonos lehetőségeket biztosítsunk mindenki számára, függetlenül a születéskori feltételeitől, hogy elérhesse a jólétet. Néhány ország sikeresebb ebben, mint a többi, de általánosságban elmondható, hogy a dolgok kétségkívül sokkal jobbak, mint régebben - köszönhetően legfőképp a nemzetközi utazásoknak és az internetnek, amik hozzájárultak a leghatékonyabb helyzetkiegyenlítő lehetőségek terjedéséhez.

A nemzetállamok mindig is hasonló hiedelmekkel rendelkező emberek gyülekezetei voltak. A nemzetállam egy görbe vonal a térképen, melynek alapító története, vagy mítosza biztosítja a legitimitását a létezésének. Ezek a nemzetállamok a köztük élő eretnekeket vagy megtűrik, vagy kiközösítik, vagy lemészárolják. A felhasználók vagy alanyok száma meghatározza azt a rendelkezésre álló emberi erőforrást is, melyet a nemzetállamok világviszonylatban magukénak tudhatnak. Emiatt fordítanak a kormányok különösen nagy figyelmet a demográfiára.

Az egyes kormányok befogadó vagy kitermelő természete megszabja az emberek szabad mozgása iránti toleranciájukat is. Ugyanis, ha a területed hatalma olyan eszméken nyugszik, mely a társadalom csak egy kis töredékét favorizálja és a helyváltoztatás költségei alacsonyak, az emberek el fognak költözni. A mozgás oka vagy az, hogy ütközik a személyes ideológia a domináns narratívával, vagy az, hogy hiány lép fel az erőforrásokban és lehetőségekben. Esetleg mindkettő egyszerre.

A COVID előtti időszak globális utazásainak megfizethetősége egy anomáliának tekinthető, ha az emberiség egész történelmét vizsgáljuk. Nem volt mindig adott - sok helyen még mindig nem az -, hogy, ha gyakorolni szeretnéd a vallásod, vagy dolgozni szeretnél egy bizonyos iparágban, akkor csak veszel egy fapados repülőjegyet és újrakezdheted az életedet akár többször is. 

A COVID és a kormányok különböző reakciói a bevándorlásra szétzúzták az emberek mobilitását. Annak az anyaméhnek a lokációja, melyből előbukkantál, fontosabb, mint, hogy ki is vagy, mint személy. Számunkra, akik hozzá voltak szokva a mobilitáshoz és ahhoz a szabadsághoz, hogy kötöttségek nélkül választhatják meg a közösséget, ahová tartozni szeretnének, ez a valóság felháborító. De ez tulajdonképpen csak visszatérés az átlaghoz. 

De van remény! A világ 60%-ának van hozzáférése a világhálóhoz. Ez nagyobb, mint bármely mondvacsinált nemzetállam. A COVID keltette lezárások felgyorsították az internet-engedélyezett tevékenységek (társadalmi) elfogadását. Míg sokan nem tudjuk fizikailag meglátogatni más országokban élő embertársainkat, vagy akár a közvetlen szomszédainkat, addig online bárkivel kapcsolatba léphetünk. Ez nem csökkenti a fizikai kapcsolatok fontosságát, azonban amíg nem leszünk mindannyian készek fellázadni és megdönteni azoknak a csökönyös és ostoba politikusoknak az egyeduralmát, akik felelősek a globális COVID válaszreakciókért, addig a valóságunk nem fog megváltozni. 

A hozzánkéhoz hasonló hiedelmekkel rendelkező emberekkel való közösségalkotás költsége közel nullára csökkent. Alapjait tekintve a jelen és a jövő új, látszat nemzetállamai különböző metaverzumok avatarjainak gyűjteményei. (Metaverzum: olyan virtuális valóság, melyben a számítógépek által generált környezetben léphetünk kapcsolatba másokkal. Részletesebben ezekről ebben a cikkben olvashatsz: Metaverse és NFT-k). Ahogy metaverzumokon belül különböző gazdasági rendszerek születnek, úgy fog a jobb élet reményében való "költözés" képessége is közel nullával egyenlő lenni.

A kérdés jelenleg az, hogy milyen fajta metaverzumok fognak majd megjelenni? Ezen értekezés szerint két főbb típusa lesz a metaverzumoknak: a vállalati, vagy zárt metaverzum, ahol a tevékenységek meghatározott szabályok szerint vannak korlátok közé szorítva, és a kreativitás "elfogadható" kimenetekbe van csatornázva; illetve a közösségi vagy nyitott metaverzumok, ahol akármilyen tevékenység megengedett és az emberi kreativitás szabadon szárnyalhat. Mivel a váltás költségei nullával egyenlőek, a nyitott rendszerek, bár drágább fenntartásúak a közvetlen profit termelő motiváció hiányában, egy idő után meg fogják semmisíteni a vállalati, zárt multiverzumok kezdeti sikereit. A közösségi metaverzumnak viszont szüksége lesz majd egy közösségi fizetőeszközre is... és mind tudjátok "hány óra van". Kizárólag a kriptovalutát fogják használni a Föld bolygó legnagyobb integrált áramkörökre vésett szilícium nemzetének működtetésére.

Eltörölve

here-and-now-g2a33f7848_1280.jpg

A közösségi média forradalmasította a gyülekezési és kommunikációs módozatokat. Kezdetekben ez egy mindenki-mindenki elleni bunyó volt. A főbb amerikai és kínai tech felületek, melyek birtokolják a világ közösségi média felhasználóinak legnagyobb hányadát, az önkifejezés teljes szabadságát biztosították. Ahogy a televízió és a nyomtatott sajtó elavulása nyilvánvalóvá vált, az ideológiai spektrum mindkét oldalán lévő kormányok ráébredtek a közösségi média jelentette "veszélyre". Azon módszerek, melyekkel a nagy technológiai cégeket térdre kényszerítették jól szemlélteti az "-izmust", amit az adott kormányzat gyakorol. 

Kínában a Párt irányít lényegében mindent. Minden bejegyzést felügyelnek és nyíltan cenzúráznak, valamint az öncenzúra is virágkorát éli a felhasználói felületed és a bárkivel való kapcsolattartás képességétől való egyik pillanatról a másikra történő megfosztásának félelmétől.

"Nyugaton", vagy az úgynevezett liberális demokráciákban a nagy technológiai cégeket megfenyegették a platformjaikon közzétett tartalmakkal kapcsolatos addigi korlátozott felelősségük megszűntetésével. Az olyan tech óriások, mint a Facebook, YouTube, Twitter, stb. egész osztályokat működtetnek azzal a feladattal, hogy cenzúrázzák az olyan bejegyzéseket, melyekről egyoldalúan állapítják meg, hogy ún. "fake news" (hamis hír). Ha történetesen te vagy a céged vét ezen homályos szabályok valamelyike ellen, jön a figyelmeztetés, vagy akár a végleges törlés.

Emlékeztek még a Parler-re? Ez egy olyan közösségi média felület volt, mely a politikai jobboldalnak vált otthonává Amerikában. A felhasználói gyakran kérdőjelezték meg a fővonalbeli narratívákat, melyeket a rendszert kiszolgáló média felületek hangoztattak. A cégnek meg is szüntették a tárhelyszolgáltatását. (Fordítói kiegészítés: Tárhelyszolgáltató váltás után újra üzemel az oldal) 

A történet erkölcsi tanulsága az, hogy a központosított kommunikációs felületek mindig az illiberalizmus felé fognak hajlani. Ugyanis minden nemezetállam rendelkezik egy elfogadott történettel és a nemzet fennmaradásának időtartama egyenesen arányos a történetben hívők számával. A szabadság hajlamos egy kicsit illúzórikus lenni, a törvények pedig mindig megrendszabályozhatják azokat a központosított szervezeteket, melyek az interakcióknak biztosítják a teret. 

Ahogy a metaverzumok gomba mód szaporodnak, úgy lesznek kénytelenek a nagy globális technológiai vállalatok is terméket szolgáltatni az embereknek. Ha az emberek napi 2 órát szívesebben töltenek egy metaverzumban, mint a TikTok-on, Instagram-mon, vagy a Weibo-n, akkor a nagy tech vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell ehhez az új igényhez. A Facebook már most komoly hardware befektetéseket eszközöl egy virtuális metaverzum futtatásához, és minden másik nagyméretű közösségi média felület követni fogja a példáját.

A leginkább magával ragadó és leglátványosabb központosított metaverzumokat először vállalatok fogják megalkotni. Ők tudnak egyoldalúan forrásokat mozgósítani egy kisebb vezetőségi csapat parancsára. Ahogy a nagy tech cégek jelenleg a legjövedelmezőbb és leginkább tőkeerős entitások a Földön, úgy egyedül ők is képesek csak a szükséges dollár milliárdokat ráfordítani az első metaverzumok futtatására alkalmas infrastruktúra kiépítésére.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy míg jelenleg a nagy tech cégek hajtják be a legnagyobb bérleti díjakat az internetről, addig az internet szolgáltatók és telekommunikációs vállalatok azok, akik az internet működéséhez szükséges fizikai infrastruktúra kiépítésére és fenntartására költenek el milliárdokat tőkeberuházás formájában. Abban a metaverzum-vezérelt világban, ami felé haladunk a Google, Facebook, Tencent és társai lesznek majd az új internet szolgáltató és telekommunikációs vállalatok. Ők lesznek azok, akik viselik majd az új digitális metropoliszaink működtetéséhez szükséges hordható eszközök és szerverek tetemes fejlesztési költségeit. 

Hogy győznek majd meg minket arról, hogy a metaverzum az a hely, ahol érdemes az időnket tölteni? Szabad teret fognak engedni az emberi kreativitásnak. És a részvételnek nem lesznek költségei. Képzeljük el, hogy a fizikai életterünket demoralizáló lezárások, gazdasági lehetőségek, vagy az önkifejezés hiánya szabja meg - és most végre megalkothatod az új énedet egy csilivili metaverzumon belül. Az elfogadási görbe a valaha volt egyik leggyorsabb felfutást fogja produkálni, ha a hardware, a software és a hálózat egyszerre lesz képes lesz megalkotni az első valóban magával ragadó élményt.

Minden lehetséges egy metaverzumon belül. Vagizni akarsz? Szerezz be pár NFT-t. Építeni akarsz valami menőt? Bérelj fel egy metaverzum építészt, vegyél némi digitális földet, majd építsd meg azt lakhelyet, melyet nem korlátoznak a fizika törvényei. Találkozni szeretnél életed szerelmével? Lehetséges életed társainak száma milliárdokban lesz mérhető, ahelyett, hogy csak a közvetlen, fizikai környezetedben keresgélhetnél. Sokunk azt gondolja, hogy a metaverzumbeli interakciók elveszik az élet savát-borsát vagy a véletlenszerűségét, de ez csak azért van, mert egy analóg korszakban nőttünk fel. A ma felnövő gyerekek előbb fognak okostelefont a kezükben, minthogy járni tudnának és abban a pillanatban válnak a saját Instagram oldaluk sztárjaivá, ahogy előbukkannak az anyaméhből. Röviden, annak a módja, ahogy az emberek szocializálódnak, fejlődik.

Milyen jelentéssel fog bírni a fizikai tér polgárának lenni, mikor a személyes beteljesülésed kizárólag egy vállalati, fallal körülvett metaverzumban zajlik majd? Miközben a kormányokat egyelőre még nem igazán foglalkoztatja a létezésnek ezen világa, amikor meglátják majd a Zuck-dollárok trillióinak gazdasági működését egy olyan világon belül, ahol nem gyakorolják a felügyeleti jogköröket, majd csak figyelj. A zászló helyett a metaverzumnak való hűség fogadása nem a kívánt célállapot.

És akkor majd szép fokozatosan megjelennek a korlátozások is, hogy a metaverzumon belüli elfogadható viselkedési normák megszabása is az irányításuk alá kerüljön. A vállalatok először hezitálni fognak, de mivel ők képezik az egyedüli meghibásodási pontot, így kénytelenek lesznek megfelelni az elvárásoknak. Majd lassan a kreativitás becsatornázódik az elfogadható viselkedési kimenetek csatornájába. És akkor a kisebb, gagyibb, nyitott metaverzumok kezdik majd el érezni a felhasználói szeretetet. Ez a folyamat lehet gyors vagy lassú is, de mindösszesen 13 évvel ezelőtt jelent meg az okostelefonok színterén a legelső iPhone... Miközben milliárdnyival több felhasználót tudhatnak magukének manapság, az elfogadható gondolatok tartománya is jelentősen beszűkült. Én azt jósolom, hogy az átmenet a zárt metaverzumokból a nyitott felé gyorsabban fog megtörténni annak a szürkeállománynak köszönhetően, amit már meghódított a Bitcoin illetve a DeFi.

Tárulj Szezám

fantasy-g71b297b07_1280.jpg

Az emberek az idejük jelentős részét akkor fogják csak egy metaverzumon belül tölteni, ha a hardware egy nagyon gazdag virtuális élményt lesz képes nyújtani. Még nem tartunk itt. A metaverzumokba átvivő tökéletes kísérleti berendezések fejlesztési költésgeinek milliárdjait a nagy technológiai cégek fogják állni. A legjobb vasak először kizárólag zárt rendszereket fognak hajtani. Nem áll a nagy technológiai cégek érdekében részvényesi pénzt költeni vagány hardware-re, majd ezek után nyílt forráskodúvá tenni az egész világ számára. 

Miközben sok közösségi-irányítású fejlesztés fog rivalizálni a digitális univerzumokkal, hardware nélkül az élmény alacsonyabb minőségű lesz a központosított ajánlatokénál. A Gauss-görbe hasa majd csak akkor kezdi el értékelni a decentralizációt, miután megfosztják őket a szabadságuktól. 

Azonban ez nem gond, ugyanis több idő és több információ áll majd a közösségi projektek rendelkezésére ahhoz, hogy egy gazdagabb és szabadabb környezetet alkothassanak meg. Egy maximális emberi kreativitást biztosító nyitott felület fejlesztése rettenetesen nehéz. Az előíró rendszerek fejlesztése könnyebb, mivel le lehet szűkíteni a megengedett kifejezések és tevékenységek univerzumát. A nyitott közösségek azonban elleshetik majd a zárt közösségektől azt, hogy mi működik és mi nem anélkül, hogy erre szűkös erőforrásaikból áldozniuk kellene. 

Mint, ahogy az lenni szokott ebben a kripto korszakban, a projektek tokeneket fognak kibocsátani a saját nyitott metaverzumuk kezdeti és a menet közbeni fejlesztéseik finanszírozására. A nagy kérdés, amit a metaverzum token-közgazdaságának meg kell majd oldania az az, hogy hogyan hozzanak létre egy olyan körforgásos gazdaságot, ami fedezi a virtuális környezet tárhelyszolgáltatásának költségeit. A tokennek rendelkeznie kell valamiféle eredendő értékkel azzal a domináns energia tokennel szemben, amit a tárhelyszolgáltatást biztosító cégek fognak elfogadni. 

Ebben az univerzumban minden energiába kerül. Ahhoz, hogy emberek milliárdjait lehessen vendégül látni egy virtuális világban, valós világbeli infrastruktúrára van szükség. Ez lehet a metaverzumon belüli tranzakciós adó, vagy egy benntartózkodás idejével arányos, byte-onként fizetett díj, de a szerver költségeit a résztvevőknek kell állniuk. A legsikeresebb platformok képesek lesznek levinni a belépési költséget nullára, vagy egy nagyon alacsony szintre, de a megnövekedett aktivitásnak köszönhetően fedezni tudják majd az infrastrukturális kiadásokat adók kivetésével. Érdekes lesz látni majd a különböző üzleti modelleket, amikkel a platformok kísérleteznek. A legtöbbjük el fog bukni, de ki fog emelkedni majd egy egyértelmű győztes.

A Decentralizált Autonóm Szervezet (DAO) fejlődése elhozhatja a hatékony, megosztott központú irányítását a legsikeresebb nyitott metaverzumoknak. A DAO-knak rendkívül hatékony módon kell egyensúlyozniuk a résztvevők különböző igényei között, valamint elfogadható időkereten belül döntéseket hozni a nyitott metaverzum megfelelő kormányzása érdekében. A DAO képezi a védőbástyát a központosított rendszerek illiberális folyamataival szemben. Minél különlegesebb emberi egók vesznek részt a metaverzum kormányzásában, a metaverzum annál érzékenyebb a támadásokra és a cenzúrára.

Az utolsó és legfontosabb kérdés pedig az, hogy hogyan fog a kormányzó DAO fizetni a metaverzuma működtetéséhez szükséges energiáért? A gondolkodó gépeknek szükségük van egy valutára, mely eredendően digitális és tiszta leképezése az energiának. Ez a Bitcoin. A Proof-of-Work (a munka igazolása) folyamat szándékosan éget energiát egy tokenért cserébe. A Bitcoin pedig a jelenleg létező legforgalomképesebb és legbiztonságosabb kriptovaluta. Ezért a metaverzum tokenjének a Bitcoinhoz vetített árfolyama rendkívüli jelentősségel fog majd bírni. 

Az amerikai dollár azért értékes, mivel az életvitelünkhöz a szükséges energiát szolgáltató szénhidrogének ebben a pénznemben vannak árazva. A pénzkibocsátó szervezeteknek privilégiumuk van ahhoz, hogy lényegében végtelen mennyiségű pénzt nyomtassanak valódi javak és szolgáltatások ellenében. Azok a nyitott multiverzumok, melyek milliárdnyi embernek adnak helyet és óriási mennyiségű adatot fogyasztanak, végül Bitcoint kell majd fizessenek a hálózatot működtető gépek üzemeltetéséért cserébe. Ez egy újfajta és valószínűleg a legfontosabb keresleti tényező lesz, mely meg fogja határozni a Bitcoin jövőbeni értékét. Jelenleg azonban nincs ezen elméleten alapuló egyéb kereskedési javaslat, mint hogy egyszerűen "HODLingoljuk" (nem eladni) a már meglévő Bitcoinjainkat.

A metaverzum logikus kimenete

galaxy-gcc9ea2618_1280.jpg

Sokunk nem igazán tudja elképzelni azt a világot, ahol a többségünk az ébrenléti óráit egy virtuális világon belül tölti. Az idelátogató idegeneket vajon megzavarná egy olyan érző lények fajának látványa, akik egy virtuális világ megalkotásán ügyködnek, ahelyett, hogy a fizikai térben lépnének kapcsolatba egymással? Talán. De, ha ugyanezek a földönkívüliek eltöltenének némi időt az emberiség civilizációs ívének tanulmányozásával, akkor felfedeznék, hogy az elmúlt 50 év volt a kivétel és nem a szabály.

A metaverzum egy válasz a kizárólag a technológiai fejlettségünknek köszönhetően jelenlevő fertőző betegség által okozott csapásra. Ha a jelenlegi technológiáink híján szembesülnénk egy gyorsan terjedő vírussal, a meglévő szakpolitikai lehetőségek sem állnának a rendelkezésünkre. És mivel az internet-engedélyezett tevékenységek rohamos terjedése csak azután vette kezdetét, miután leállítottuk a világgazdaságot egy vírus elleni harc érdekében, a Metaverzum már csak egy következő lépése lenne annak a globális társadalomnak, mely hajlamos feláldozni a személyes szabadságát egy COVID vagy más hasonló csapás elleni harc miatt.

Az átlaghoz való visszatérés szívás.

(A képek forrása: Pixabay)

süti beállítások módosítása