Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

Bitcoin és altcoin vásárlási útmutató kezdőknek: Első rész

2018. január 09. - Blockchain Bridge

18887920396_8d680c8848_z.jpg

Azzal, hogy rákattintottál a címre, már teljesítetted is az első lépést ahhoz, hogy hozzájuss életed első kripto-pénzéhez! 

Gondolom ezerszer hallottad már azt a frázist, hogy kizárólag olyan pénzt fektess kockázatos üzletekbe, amit nem félsz elveszíteni. Ez a kriptopénzeknél sincs másként. Ugyan jelen írásunk nem minősül befektetési tanácsadásnak, pusztán az informatikai akadályok leküzdésében szeretnénk segíteni. Ettől függetlenül érdemes nagyon jól átgondolni, hogy mekkora az az összeg, amit nélkülözni tudnál (tudna a család), akár örökre is.

Ha megvan, mennyit szeretnél erre a célra áldozni, akkor neki is vághatunk.

 

1 lépés: Digitális pénztárca készítés

 

Tegyük fel, hogy először Bitcoin-t szeretnél vásárolni, ekkor célszerű ezen az oldalon regisztrálnod [https://blockchain.info] és követned az utasításokat amíg el nem készül a pénztárcád. E-mail címet kell megadni, egy megfelelő erősségű jelszót és egy telefonszámot az ellenőrző kódhoz.

A videó tényleg csak arra az esetre van, ha elakadnál valamelyik lépésnél...

 

1.5 lépés: Blockchain wallet app letöltése

 

A Blockchain.info-nak van egy mobilra letölthető alkalmazása, ezt mindenképp szerezd be Google Play-ről, vagy App Store-ból. Majd az alkalmazásban található utasítások szerint párosítsd a digitális pénztárcáddal a mobilos alkalmazásod pénztárcáját. A mobil alkalmazásra csak abban az esetben lesz szükséged, ha ATM-ből szeretnél Bitcoin-t (vagy Ether-t) vásárolni.

 

2. lépés: Bitcoin vásárlás készpénzzel

 

A Blockchain.info oldalon lehetőség van bankkártyás vásárlásra is, azonban, ha nem szeretnéd megadni bankkártya-adataidat egy harmadik félnek, akkor választhatod az ATM-es vásárlást:

Legutolsó információink szerint 5 helyen tudsz ATM-en keresztül Bitcoin-t vásárolni az országban. Ezek:

A vásárlás menete nagyon egyszerű, hiszen csak elő kell kapnunk a telefonunkat, amin már ugye üzembe helyeztük a Blockchain-es applikációt, majd az aplikácón belül ki kell választani a “Request Bitcoin” opciót. Ez megjelenít a képernyőn egy QR kódot, amit majd az ATM-mel kell beolvasnunk a cím kérésénél. A Bitcoin ATM-ek lépésről lépésre vezetnek minket, ezért nekünk semmit nem kell magunktól kitalálni. Viszont jobb már előre úgy készülni, hogy akár órákig is eltarthat, mire megjelenik a vásárolt Bitcoin a számlánkon. 

 send-request.jpg 

3. lépés: Bitcoin vásárlás interneten

 

Egy sokkal kényelmesebb módja a Bitcoin vásárlásnak az internetes vásárlás. Erre szolgáltatások százai épültek már ki, de mi ezek közül csak kettőről szeretnénk szót ejteni. Az egyiket akkor érdemes használni, ha van Eurós bankszámlánk, amivel megúszhatjuk a valuta átváltási költséget: így előáll az a nagyon ideális helyzet, hogy a Blockchain.info-n egyszerre letudod a pénztárca-készítést ÉS a Bitcoin vásárlást is, csak követni kell az oldal  “Buy Bitcoin” utasításait.

Forintszámlával ideális megoldás a MrCoin.eu szolgáltatása, hiszen gyorsak, pontosak, és az online tranzakciókért nagyon alacsony kezelési költséget számolnak csak fel (1.5%) az ATM-es 3%-al szemben. A vásárlás menete is egyszerű, ha nem tervezünk 60.000 Ft-nál többért vásárolni:

  • E-mail cím megadása
  • Bitcoin cím megadása (figyeljünk oda, hogy jó címet adjunk meg! - A címet érdemes copy+paste-tel kimásolnunk a Blockchain.info-ról)
  • Telefonszám megadása az ellenőrző kódhoz
  • Átutalás kezdeményezése abban az esetben, ha eljutunk addig a lépésig, ahol megjelenik a MrCoin bankszámlája, valamint a közlemény mezőbe feltüntetendő kód is. Itt is nagyon odafigyelni, hogy a megfelelő összeget utaljuk és a közlemény mezőbe is a helyes kódot írjuk be!
  • Várni 2-3 órát, mire megérkezik a BTC a pénztárcánkba

60.000 - 300.000 Ft között már egy fokkal bonyolultabb a történet, mivel itt már két fotót is mellékelnünk kell a Bitcoin vásárlási igényünkhöz: Egy fotó a bankkártyánkról a lejárati dátum és a kártyaszám letakarásával. Valamint egy fotó egy kézzel írt nyilatkozatról, melyen ez áll: "Alulírott [név] bitcoint szeretnék váltani a MRCOIN.EU oldalon, [aláírás]".

300.000 - 15.000.000 Ft között már érvényes személyazonosságot igazoló dokumentumokra is szükségünk lesz: személyigazolvány/jogosítvány/útlevél két oldalának befotózása; lakcímkártya befotózása; egy kép arról, ahogy a kezedben tartod ezt a két igazolványt.

15.000.000 Ft felett pedig… ha ennyit vagy hajlandó áldozni a Bitcoin oltárán, akkor minden tiszteletünk a tied! Itt már fel kell venned személyesen a kapcsolatot a MrCoin csapatával az ügyfélátvilágítás érdekében.

 

4. lépés: Ethereum vásárlás 

 

Ha kapásból Ethereumot szeretnél vásárolni, akkor azt ugyanúgy megteheted a MrCoin-nál, mint a Bitcoin vásárlást, azzal a különbséggel, hogy Ethereumos pénztárca címet kell megadnod. (Egy ilyen pénztárcát pillanatok alatt elkészíthetsz a https://www.myetherwallet.com oldalon. De a következő lépésben megmutatjuk, hogy melyik programot érdemes használni, ha nem szeretnél egyesével létrehozni minden egyes coin-hoz egy külön pénztárcát:

 

 5. lépés: Népszerűbb altcoinok vásárlása Bitcoin-nal (Ethereum, Litecoin, Dash, etc.)

 

Talán az egyik legnépszerűbb online kereskedési platform az Exodus, mely egy letisztult és egyszerű felületet biztosít számodra a kriptopénz-kriptopénz váltásra. A jelenleg támogatott kripto valuták listája: Aragon, Augur, BAT, Bitcoin, Bitcoin Cash, Civic, Dash, Decred, District0x, EOS, Ethereum, ETH Classic, FunFair, Gnosis, Golem, Litecoin, OmiseGo and SALT.

Az alkalmazás mindegyik kriptopénzhez generál neked egy címet, de első alkalommal nekünk csak a Bitcoin-os címre lesz szükségünk, hiszen a Blockchaines pénztárcánkból szeretnénk átvinni a Bitcoinjainkat Exodus-ra. Ehhez meg kell nyitnunk a Blockchain applikációt a telefonunkon, majd a “Send Bitcoin”-ra kattintva kérni fog egy címet, ahová küldeni szeretnénk a Bitcoin-jainkat. Itt kell beolvasni a számítógép képernyőjéről a frissen generált Exodusos pénztárcánk QR kódját. Ha sikerült jó címet megadnunk, akkor hamarosan viszontláthatjuk a Bitcoin-jainkat az Exodusos pénztárcánkban! 

Az alkalmazáson belül pedig kedvünkre váltogathatunk coin és coin között... persze figyelembe véve azt, hogy minden váltásnak van valamekkora költsége is! Jelenleg egy Bitcoin-os tranzakció átlagban 3-9.000 Ft-ba kerül, úgyhogy érdemes minél kevesebb tranzakciót kezdeményezni Bitcoin-nal. Pl. Bitcoin Cash-nél jelenleg mindösszesen pár forint csak egy tranzakció költsége.

 

A második részben a kereskedés izgalmasabb vizeire evezünk és megmutatjuk, hogyan tudtok hozzájutni olyan kriptopénzekhez is akár, amikről nem csak, hogy ti, de még mi sem hallottunk soha!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést és érdekel a kriptopénzek világa, akkor kövess minket Facebookon!

(A képek forrásai: Blockchain.info, Google Play, Exodus.io)

süti beállítások módosítása