Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

Libra Coin: A Jó, a Rossz vagy a Csúf?

2019. június 30. - Blockchain Bridge

2019 legizgalmasabb témája a blockchain világban egyértelműen a Libra Coin

Mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy ez vajon milyen hatással lesz nem csak a Bitcoinra, de az egész világunkra: Vajon tényleg a Bitcoin vetélytársaként akar beszállni a globális pénzek piacára, vagy teljesen más céllal született meg a gondolat Mark Zuckerbergék fejében?

Az alábbi írás nem saját agyszülemény, de meglehetősen jól rezonál a BCB világnézetével, emellett egy kiváló elemzést nyújt azok számára, akiket foglalkoztat a Libra Coin és annak következményei a gazdaságunkra és az egész életünkre:

 

like-1135176_1280.jpg

 

Hasznos definíciók olvasás előtt:

Fiat pénzek: Olyan pénzek, melyek mögött nincs valós (pl. arany) fedezet, pusztán az adott valutát kibocsátó központi bank dönti el, hogy mennyi pénz legyen forgalomban a kereslet és még egy sor egyéb dolog alapján (Szinte a világ összes pénze fiat pénz, köztük az amerikai dollár, az euro, vagy akár a magyar forint)

Kriptopénzek: Olyan digitális valuták, melyek felett a tulajdonosa ugyanúgy rendelkezik, mintha egy banknál tartaná a pénzét az ember, csak a banki főkönyv helyett az összeget egy ún. blokkláncon jegyzik és nincsen bank, aki közvetve tulajdonolná a pénzünket. A pénzeket egy jelszóval (privát kulcs) tudjuk csak mozgatni, amit jobb esetben senki más nem ismer rajtunk kívül. Ha a jelszót (privát kulcsot) elvesztjük vagy elfelejtjük, akkor soha többé nem fogunk tudni hozzáférni ehhez a pénzhez. 

Stabil e-coin (stablecoin): Olyan digitális kriptopénzek, melyek árfolyama mindig valamely fiat pénzhez van hozzákötve és attól csak nagyon ritka esetben tér el jelentősen (Ilyen pl. a Tether, vagy a TrueUSD, melyek mindig az amerikai dollár értékével megegyező értéket képviselnek a digitális ökoszisztémában). Míg a Bitcoin értéke akár egy napon belül is változhat 30%-ot, addig a stabil e-coinok a nap elején is ugyanannyit fognak érni, mint a nap végén. A kriptokereskedők kedvelt eszköze, ugyanis ebbe menekíthetik ki a pénzüket egyetlen kattintással abban az esetben, ha esetleg a nekik nem kedvező irányba indulna el a Bitcoin (vagy más általuk kereskedett kriptopénz) árfolyama.

 

Libra Coin: A Jó, a Rossz vagy a Csúf?

 "Már túl az eseményhorizonton, a Facebook megkezdte behatolását a digitális eszközök piacára a Librával. Mielőtt nekiveselkednék az elemzésnek, tisztázzunk egy dolgot: A Libra se nem decentralizált, se nem cenzúra-rezisztens. És még csak nem is kriptopénz. A Libra tönkre fogja tenni a dollárhoz (és egyéb nemzeti valutákhoz) kötött stabil coinokat, de őszintén? Kit érdekel? Egy könnycseppet sem fogok ejteni ezek miatt a gyenge próbálkozások miatt, amik valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag elhitték, hogy értéket tudnak teremteni egy ismeretlen által létrehozott fiat pénzpiaci alappal, ami a blokkláncok hátán próbál megélni. 

A Libra térdre kényszerítheti a kereskedelmi és központi bankokat azáltal, hogy ledegradálja azok hasznosságát egy ostoba, szabályozott fiat pénz raktár szintjére. És ez pontosan az, aminek történnie kéne ezekkel az intézményekkel egy digitális korszakban.

Miért léteznek a kereskedelmi bankok?

A bankok akkor jöttek létre, mikor az emberi társadalom nagy veszélyben volt. A feudális Európában valószínűleg hajnaltól napnyugtáig dolgoztál egy farmon és minden kis megtakarításod amit neked vagy a feudális uralkodódnak sikerült összegyűjtenie, folyamatos támadásoknak volt kitéve. Mivel a pénz akkoriban természetéből adódóan fizikailag megfogható volt, így amint te vagy az uraságod kitette a lábát a városból, ezen vagyontárgyak megszerzése érdekében elkövetett bűncselekmények valószínűsége igen csak megnövekedett.

A vagyontárgyak biztonsága volt a tradicionális bankok legfontosabb értékajánlata: A fizikai ingóságok és vagyontárgyak biztonságban pihentek a széfjeikben. Ezért a kormányok és a tehetős egyének a pénzüket és egyéb értékeiket a bankokban tárolták. A bankok akkor is és most is egy nagy bizalomjátékban vesznek részt, ezért a banképületek a mai napig előszeretettel tüntetik fel magukat úgy, mint egy bevehetetlen erődítmény, amiről biztosan elhidd, hogy az értékeid akár egy generáció múlva is érintetlenül várnak majd rád, ha szükséged lenne rájuk.

A kormányokkal kötött megállapodásaik alapján a bankoknak jogosítványuk van hitelnyújtásra és a pénzkínálat bővítésére. Ugyancsak támaszkodhatnak a kormányok által alkalmazott erőszakra, amely az ügyfél és a bank közötti szerződésekben foglaltak kikényszerítésére hivatottak legális alapot nyújtani. Ha nem adod meg a banknak a tartozásod, egyszerűen kisajátítja a megterhelt vagyontárgyakat. Dacolni próbálnál a bíróságon? A kormány hamar örömmel fogja a tarkódra helyezett bakanccsal kitaposni belőled a bank felé esedékes tartozásodat.

Az elmúlt évtizedben az emberiség pénze és vagyontárgyai viszonylag gyorsan váltottak át analógból digitálisba: A pénz és annak tulajdonjoga elektronikusan utazik ahelyett, hogy mindezt egy lónak a hátán tenné meg. Ha a vagyontárgyak és a pénz mind digitális, akkor tényleg szükségünk van olyan intézményekre, melyek fizikai biztonságot nyújtanak digitális helyett?

Ahogy azt már láttuk, a kereskedelmi bankok csapnivalóak a digitális információ megőrzésében. Válaszd ki a kedvenc túl-nagy-hogy-tönkremenjen bankod és hamar meglesz a sztori az ügyfél-információk kiszivárgásáról (ami tulajdonképp egy eufemizmus arra, hogy "halvány lila gőzünk sincs arról, hogyan kéne biztonságban tartani a digitális tulajdonaidat")

Akié az ügyfél, azé az érték

Korábban a bankoknál voltak a legértékesebb információk az ügyfélről: tudták a teljes pénzügyi történetedet, hogy hol éltél és miket vásároltál.

Azonban az elmúlt 10 évben a közösségi média cégek a felhasználók önkéntesen történő hozzájárulásának köszönhetően az emberiség történetének legtöbb személyes információjához jutottak hozzá..Életünk minden egyes apró kis részletét megosztjuk valamelyik közösségi média felületen. (Facebook, Instagram, Google, Twitter, WeChat, LINE, Kakao Talk, stb.) Milliárdnyi üzenetet küldünk ugyanezen cégek központosított üzenetváltó programjain keresztül nap, mint nap. Most már övék az ügyfél.

A modern, fogyasztói, technológiai vállalatok a legvagyonosabb ügyfelek adatainak milliárdjait tulajdonolják . Korábban ezek a vállalatok a reklámokon és termékek eladásán keresztül termeltek profitot. De ahogy az minden vállalkozásnál lenni szokott, amint birtokába kerülsz az ügyfeleid adatainak, elkezdesz nekik pénzügyi szolgáltatásokat is közvetíteni. 

A Facebooknak jelenleg közel 2 milliárd aktív felhasználója van naponta. Magától értetődik, hogy a pénzügyi vagyontárgyaik felett is ők szeretnének rendelkezni. És pontosan ezt fogja nyújtani majd a Libra.

A Libra kivesézve

A Libra egy stabil e-pénz (stablecoin) a fiat pénzekből válogatott kosárral fedezetként. A fiat pénzek egy egyszerű, szabályozott kereskedelmi bank széfjeiben csücsülnek. A Libra mindössze néhány kiváltságosnak engedélyezi a Libra létrehozását és visszaváltását annak nettó eszközértékén. A Libra egy olyan blokkláncon üzemel, ahol különleges gonddal kiválogatott partnerek működtethetnek csak engedélyezett csomópontokat. Ezen néhány partner között fellelhetők kockázati tőkebefektető cégek, technológiai vállalatok, kereskedők, kriptovaluta tőzsdék és mind közül a legfontosabbak: kereskedelmi bankok és hitelkártya kibocsátók. 

A Libra befektethet rövid lejáratú államkötvényekbe, vagy bármibe, amihez az igazgatótanács beleegyezését adja. Az ebből származó bevételek ugyanakkor nem jutnak el az egyszerű felhasználóhoz, hanem kizárólag a csomópont üzemeltetőkhöz és a Libra befektetési token tulajdonosaihoz fognak vándorolni. Az Igazgatótanács a Libra ökoszisztémájának kormányzó testülete. A tagokat aszerint válogatják ki, hogy milyen iparágakat képviselnek, illetve, hogy mekkora összeggel szállnak be ebbe az új ökoszisztémába

 A Libra nem társít valós személyazonosságokat a Libra pénztárcákhoz, azonban arra mérget vehetsz, hogy amint valódi értéktárgyakat akarsz Librára váltani, előbb utóbb bele fogsz futni az ügyfél-azonosítási folyamatba. És ne legyenek kétségeid afelől sem, hogy a kormányok felől érkező tranzakció-befagyasztási kérelmek nem fognak azonnali engedelmeskedéssel járni. Szóval még csak véletlenül se használd a Librát a kedvenc kedélyállapot-javító készítménye(i)d megvásárolására.

A Libra hatása a felhasználókra

A Facebook felhasználóinak nagy része olyan helyeken él, ahol csekély mértékű a pénzügyi szolgáltatások kínálata. Képzelj el egy világot, ahol egy fülöp szigeteki melós Librával vásárol termékeket Európából. Nagy valószínűséggel nincs hozzáférése a nagyszerű banki szolgáltatásokhoz sehol, ahol épp külföldi vendégmunkásként dolgozik. Ezért a külföldi termékek megvásárlása az interneten keresztül hamar nehézségekbe ütközik. A Librával ez a probléma elhárul.

Az európai kereskedő megkapja az ellenértékét az eladásra kínált árucikkének egy olyan pénznemben, amit már amúgy is használ. És a teljes folyamat lezajlódhat a Facebook valamely közösségi média platformján, úgy az Instagramon, mint a Whatsapp-on.

A Facebook, vagy majd az a pénzügyi szolgáltató cég, amit létrehoz, képes lesz hitelek folyósítására is a vásárlásoknál, természetesen mindezt Librában denominálva. A felhasználó eldöntheti, hogy engedélyezi-e a Facebook számára, hogy a felhasználóról rendelkezésre álló adatok alapján kiszámítsa annak hitelképességét. A hitelértékelés alapján a Facebook meghitelezi a megvásárolandó terméket a felhasználó számára egy meghatározott kamatláb mellett. És voila, még a globális társadalmunk legszegényebb résztvevői is megtapasztalhatják az örömöt, amit egy tömeg gyártott, kínai kacat hitelre történő megvásárlása tud okozni. Isten hozott Pax Americanaban!

A Libra hatása a kereskedelmi bankokra

A kereskedelmi bankok a hitelezésen keresztül termelnek pénzt. Kiskereskedelmi bankbetétesek betétjeit folyósítják ki hitelként a hitelfelvevőnek. Sajnálatos módon azonban már nem ők rendelkeznek a legjobb információval ezekről a kiskereskedelmi betétesekről, hanem a közösségi média cégek.

Épp ezért a világ Facebookjai, Googlejai, vagy Alibabái sokkal olcsóbb és kedvezőbb kamatozású hiteleket tudnak ajánlani, mint a kereskedelmi bankok. A Libra és a rakat egyéb utánzat, ami majd követi, lehetővé teszi a technológiai vállalatoknak azt, hogy a fiat pénzek egy digitális leképezésével kibővítsék a hitelezők körét és elérhetővé tegyék számukra a legjövedelmezőbb banki termékek palettáját egy sokkal kedvezőbb áron. A globális tech óriások dollármilliárdnyi szabad készpénz felett rendelkeznek, ami csak arra vár, hogy végre hitelként kihelyezésre kerüljön.

A kereskedelmi bankokból vagy csomópont üzemeltetők vagy a szóban forgó stabil e-coinok fedezeti tőkéjének szabályozott raktárai lesznek. Mindkét verzióban van gazdasági potenciál, de a fogyasztói tech cégek ezentúl már maguk fogják árulni a pénzügyi termékeket a kereskedelmi bankok közbenjárása nélkül.

Minden banknak tudatában kell lennie azzal, hogy a Libra és azok klónjai veszélyt jelentenek az egzisztenciájukra és az üzleti modelljeikre. Sokan örülni fognak annak, hogy végre a bankok profitgyárai lehúzhatják a rolót, de könnyen elképzelhető, hogy a társadalom csak lecseréli az egyik mumust egy másikra.

A Libra hatása a központi bankokra

A központi bankokra nem lesz szükség a jelenlegi formájukban a digitális gazdaságban, mivel a Librával a Facebook átveszi a központi bankok szerepét. A Libra fedezeti tartalékainak kezelését egy alapítvány fogja végezni harmadik félként. A fedezeti tartalékkezelők fogják megválasztani a fiat valuták súlyát és azt is, hogy a rendelkezésre álló tőkét mibe fektessék be, ami kísértetiesen hasonlít egy központi bank kormányzó munkájának eredménymutatójára.

A fogyasztói tech cégek mostantól hiteleket helyezhetnek ki a saját mérlegeikből egyenesen a felhasználóknak. Az egyetlen különbség a jelenlegi felálláshoz képest az, hogy egyelőre még nem teremthetnek úgy pénzt, ahogy azt teszik a kereskedelmi bankok manapság. A folyamat valahogy így nézne ki:

  1. Szerezd meg a fiat valutában denominált jövedelmet és váltsd át Librára egy erre felhatalmazott elsődleges kereskedőnél
  2. Helyezd ki a Librát hitelként egy olyan szolgáltatásra vagy termékre, amit forgalmazol.
  3. Szerezd vissza a Librát és a kamatot a vásárlódtól
  4. Váltsd át a Librát fiat valutára egy felhatalmazott elsődleges kereskedőnél

A pénzkínálat nem bővül. Ez a legjelentősebb eltérés attól, ahogy egy központi bank folyósít hitelt a gazdaság számára. A központi bank által kihelyezett hitel az esetek nagy részében növeli a pénzkínálat teljes mértékét.

Minek rábízni a globális gazdaság pénzügyi egészségét néhány morcos öregemberre és vénasszonyra?

Bízzuk inkább Zuck-ra!

Nem tudok szánakozás nélkül tekinteni az Egyesült Államok képviselőjének, Maxine Watersnek az ostoba kijelentéseire és cselekedeteire, amiket az Egyesült Államok Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának ülésén mutatott be. De az Ő és a többi kormányzati hivatalnok aggódó kifakadásai nem az állampolgárok iránt érzett altruizmusukból fakadnak, hanem sokkal inkább abból a félelemből, hogy nehogy megfosszák az őket pénzelő és hivatalukban tartó pénzügyi szolgáltató ipart a jelenlegi befolyásuktól és hatalmuktól. Ha abból indulunk ki, hogy a kormányzati hivatalnokok milyen villám sebességgel siettek a Libra projektet elmondani mindennek, arra engedhet minket következtetni, hogy akár még valami pozitív értéket is teremthet a Libra a társadalmunk számára.

Libra és a fogyasztók pénzügyi magánélete

Bámulatos, hogy hány ember rohant azonnal az aggályait kifejezni a lehetséges pénzügyi függetlenség elvesztésével kapcsolatosan, amit a Libra projekt esetleg okozhat. Ez a félelem a rossz célt vesz irányba, ugyanis olyan, mint pénzügyi függetlenség már jelenleg sem egy létező fogalom és nem is lesz az egy digitális fiat valuta rendszerben. Legyen ez a Facebook, vagy a FED, vagy akár a Kínai Központi Bank, az elektronikus fiat valuta már úton van - a készpénz pedig előbb utóbb törvényen kívül lesz helyezve.

A Libra elindításának legnagyszerűbb hozadéka az lesz, hogy azok, akiket legjobban aggaszt a pénzügyi függetlenségük elvesztése, rá lesznek kényszerítve az alternatívákat keresésére. A Bitcoin és a többi kriptopénz pedig hasznot fog húzni abból, hogy a pórnép elkezd lamentálni a pénzügyi magánélet valós vagy vélt védelméről ebben az új, digitális korszakban.

A Libra és a belőle fakadó társalgás a lehető legjobb hír a Bitcoin számára. Két milliárd ember fogja megtapasztalni és talán még megrémülni is attól, hogy milyen az, amikor egy óriásvállalat lesz a legnagyobb hatással az ő pénzügyi jólétére. A kíváncsiság a legjobb üzemanyag a Bitcoin bika piaca számára.

A Facebook virtuális és kibővített valóságba történő befektetései azt az üzenetet hordozzák, hogy egy teljesen új digitális világ van készülőben. A Libra lehet az a pénzügyi manna, ami majd működteti a virtuális létezésünket. És mi meg csak reménykedhetünk abban, hogy amíg mi vegetálunk a haptikus hüvelyünkben, a fizikai testünk nem lesz túl erősen megZuck-olva.

De ha már mindenképp Zuckolsz minket, akkor mindezt gyengéden és hosszan tedd... légyszi.".

 

- az írás eredeti verziója a 2019 június 28-i Bitmex hírlevélben olvasható Arthur Hayes, Bitmex alapító és vezérigazgató tollából.

 

Ha esetleg kérdésed lenne a témában, akkor keress rá a Google-ben és tájékozódj! :D ...de persze az intelligens kommenteknek mindig örülünk a Facebook oldalunkon is.

süti beállítások módosítása