Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

Vitalik Buterin - Programozó a jövőből

2018. január 05. - Blockchain Bridge

vitalik_buterin_1391981290_85.jpg

2010-ben járunk: A világ vezető játékszoftver-fejlesztő cége (Blizzard) úgy dönt, hogy eltörli a boszorkánymester karakter Siphon Life fantázianevű varázslatának sebzési komponensét az általuk fejlesztett többszereplős online játékban, a World of Warcraft-ban. Nem is sejtették, hogy ezzel az ártatlannak tűnő cselekedettel mekkora hatással voltak egy akkor még csak 16 éves orosz fiatalnak az életére, aki egy átsírt éjszaka után elhatározta, hogy változtatni fog a digitális tér erőviszonyain...


2011-et írunk, a Bitcoin népszerűsége rohamosan nő az informatikusok és a friss technológiák iránt nyitott kalandorok körében. Már rendszeresen születnek cikkek a témában, mikor feltűnik egy bizonyos Vitalik Buterin, aki rendkívül érdekes cikkekkel jelentkezik a Bitcoin Weekly internetes újság címlapján hétről hétre .. Pedig utólagos bevallása szerint a legelején még ő sem értette, hogyan lehet egy virtuális pénznek valódi értéke, fizikai ellenérték, vagy fedezet nélkül. 

Támogass minket egy like-kal a facebookon. 


Ismét ugrunk előre pár évet. 2013: Vitalik vezérletével megszületik az Ethereum hálózat, melyet már akkor Bitcoin 2.0-nak tituláltak, de jelenleg sokkal inkább illene rá a Bitcoin 3D jelző. Eddig a blockchain technológia alkalmazásával "csak" pénzt tudtunk küldeni A-ból B-be, az Ethereum viszont lehetőséget biztosít szerződések kötésére, tulajdonjog cserére, végrendeletet írására, részvények kibocsátásra. Mindezt annak köszönheti, hogy a felek minden feltételét rögzítik a digitális szerződésekbenben a szerződéskötést megelőzően, így az Ethereum programnak és a hozzá kapcsolódó hálózatnak már csak végre kell hajtania. Az ügyvéd, bíró, tanú, bank, és az összes többi közvetítői feladatkört a hálózatban résztvevők együttesen töltik be. Minden csomópont, így akár te, vagy én is ugyanúgy kivehetjük a részünket a felügyeleti feladatokból, mintha csak egy zsűrinek, vagy egy esküdtszéknek lennénk a tagjai.


Valószínűleg Vitalikék a legvadabb álmaikban sem gondoltak arra, hogy pár éven belül szinte mindenki az Ethereum platformot fogja használni ötlet-finanszírozásához, köszönhetően az ERC-20-as tokeneknek és az okosszerződéseknek. Mára az Ethereum piaci kapitalizációja elérte a 99 milliárd dollárt ($99.000.000.000), vagy átszámolva a 22.13 billió forintot. Ez az összeg másfélszerese a 2017-es magyar költségvetésnek! De ez csak egyik jele annak, hogy mekkora bizalom övezi Vitalikot és az általa megalkotott Ehereum projektet. Észtország évek óta dolgozik az ország ügyvitelének teljes digitalizációján az e-rezidencia programmal, amihez sikerült szerződtetniük főtanácsadóként Vitalik Buterint.

Nem hinném, hogy az imént leírtak ismeretében nostradamusi jóslatnak fog hatni, ha azt mondom: érdemes lesz odafigyelni erre a félig orosz, félig kanadai, svájcban élő, szingapúri állampolgárra, mivel könnyen lehet, hogy az ő pincéjében rejtőzik a frigyláda, benne a bölcsek kövével.

A kép forrása: https://about.me/vitalik_buterin
süti beállítások módosítása