Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

Pi Network - A következő nagy dobás?

2021. január 15. - Blockchain Bridge

Egy új őrület tarolja most le ezekben a percekben is a világot, nevezetesen a Pi Network, mely azzal a céllal jött létre, hogy megreformálja a blockchain alapú pénzügyi világot egy merőben új konszenzus-algoritmussal, valamint egy Revolutot megszégyenítő marketingstratégiával.

screenshot_from_2021-01-15_17-10-31.png

Legelső hallásra az embert könnyen elkaphatja a Pi-láz, de két kiadósabb alvás után már árnyaltabb a kép. Főleg a tegnap minden felhasználó számára kiküldött kommunikációjuk elolvasása után...

A projekt sikerességét a white paper (magyarul kissé esetlenül, de szabadosan fehér könyvnek fordított dokumentum, mely a technikai specifikációit tartalmazza egy adott kriptovalutának) elolvasása után a következők szavatolhatják:

  1. Egy olyan konszenzus mechanizmussal működik, mely merőben eltér pl. a Bitcoin-nál is alkalmazott Proof-of-Work konszenzus-algoritmustól. Míg a PoW-vel szemben sokszor felhozzák kritikaként óriási számítási kapacitási-, valamint energiaigényét, addig a Pi-nél alkalmazott ún. Stellar Consensus Protocol - jelenlegi értelmezési képességeim szerint - nem igényel se atomerőműveket, de még csak igen bonyolult számításokat sem ahhoz, hogy igazolja a tranzakciók hitelességét. Hanem egy olyan lokális, bizalmi csomópontok közötti, a háttérben zajló validálást alkalmaz, amely oda-vissza történő, titkosított üzenetváltások formájában próbálja meg kideríteni, hogy vajon egy adott blokk az hiteles tranzakciókat tartalmaz-e vagy sem.
  2. A bányászás egy mobilapplikáción keresztül történik, mely a jelenlétet (napi egyszeri bejelentkezés), az aktivitást/reklámozást és a hálózathoz csatlakoztatott felhasználók számát jutalmazza. Van egyszer egy alapjutalom, amit mindenki megkap, aki 24 óránként egyszer bejelentkezik és rányom egy gombra - ez a mai állás szerint 0.12 π/óra. Továbbá minél több ismerőst hív meg valaki - pontosan úgy, mint egy piramis játékban, vagy MLM rendszerben -, annál nagyobb lesz a kibányászható π mértéke is: Minden egyes meghívás és egyben új regisztráció után jár bizonyos mennyiségű π, valamint utána a "csapatod" méretének növelésével is további szorzókra lehet szert tenni. Kiválóan motiválva ezzel az embert új belépők csatlakoztatására. Ám a jutalmazási/bányászási algoritmus egyben azt is hivatott szolgálni, hogy ne alakulhasson ki a Bitcoin esetében tapasztalható igazságtalannak is mondható vagyonbeli eltérés, mivel mindenki a saját zsebére dolgozik és nem a rendszerre van meghatározva a maximálisan kibányászható coin-ok mennyisége, hanem az egyénekre.
  3. Egy nyílt forráskódú - így bárki által hozzáférhető és javaslatokkal támogatható, fejleszthető - szoftver képezi a mögöttes technológiát, ami jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy a projekt kitalálói elrejthessenek benne valami olyan kódot, amit később rossz szándéktól vezérelve ki tudnának használni. De a rossz szoftverfejlesztésből eredő hibák számát is minimalizálni lehet ilyen módon, hogyha nyíltá teszik a forráskódot. Egy igazi közösségi projektnek tűnik első blikkre.
  4. A projekt egyáltalán nincs elkapkodva: Az első felhasználó csatlakozása óta lassan 2 év telt el, de még mindig nem élesítették a rendszert (nem lehet rajta tranzakciókat végrehajtani). Ez arra enged következtetni, hogy adnak a minőségre és csak akkor hajlandóak megnyomni a gépen a start gombot, ha az már betonbiztos alapokon nyugszik. Jelenleg a fejlesztés mellett a Revolut-nál már alkalmazott felhasználócsalogatás zajlik, ugyanis a rendszer stabilitását pont a csatlakozók száma fogja biztosítani.

És akkor jöjjenek a megválaszolatlan kérdések és a kockázatok:

  1. Egyelőre nem nyilvános, hogy a tulajdonosok mekkora mennyiségű pre-minted coin birtokosai. Míg Satoshi Nakamotoról tudjuk, hogy állítólag 1 millió Bitcoin felett rendelkezik, valamint azt is tudjuk, hogy nem tudjuk, hogy kicsoda, addig itt a kezdeti vagyonukról nincs info, ellenben mindhárom ötletgazda kiléte közhírré van téve és minden olyan projekt, ami mögött beazonosíthatóan hús-vér emberk állnak, magában hordozza az összes emberi kockázatot is. (kapzsiság, megvesztegethetőség, félelem, csalódás, harag, stb.) Így csak abban az esetben lehet sikeres az ötlet, ha transzparens módon számot adnak majd arról, hogy mekkora "tulajdonrésszel" rendelkeznek. Mindezidáig ez nem vált világossá számomra sem a white paper-ből, sem a neten fellelhető információkból.
  2. Jelenleg még nincsen kész a Pi Network alapjául szolgáló blockchain, ami felelős lenne a tranzakciók lenyomatolásáért és visszakövethetőségéért, így eddig csak egy virtuális virtuális "pénzt" láthatunk, amikor a π-nkre tekintünk. Azaz egy excel sheetbe vannak felírva különböző számok, amik majd egyszer, valamikor, feltehetőleg fel fognak kerülni egy blockchain-re.
  3. Képes lesz-e az ijesztően tökéletes marketinget lekövetni a technológiai megoldás. Már most több, mint 10 millióan regisztráltak és jelenleg úgy terjed, mint egy ko... influenza vírus. Ekkora user-base növekedés és felhasználószám nagyon komoly infrastruktúrát fog igényelni, hogy zökkenőmentesen tudjon működni.
  4. Míg a Bitcoin-nál valódi demokratikus konszenzus-mechanizmus alapján történnek a fejlesztések, itt ezt egy közösségi igazgatótanáccsal kívánják megoldani bizonyos számú felhasználó felett, ahol viszont ismét képbe fog jönni az emberi tényező: ahol megjelenik a pénz, ott megjelenik minden, ami a pénzzel jár (zsarolás, vesztegetés, titkolózás, félelem) - így nagyon nagy kérdőjel, hogy képesek lesznek-e tartani a fejlesztők magukat az eredeti elképzelésükhöz.
  5. A tegnap kiküldött kommunikációjuk szerint egyáltalán nem biztosak a fejlesztők a projekt irányával kapcsolatosan, ugyanis már most annyi coin lett kibányászva, ami bőven elég lenne a későbbi infrastruktúra működtetéséhez. Azonban az eredeti célkitűzéshez, a 100 millió felhasználóhoz szükség van még közel 90 millió felhasználóra. És bár az egyik tábor szerint már most le kéne állítani az új belépők bányászati lehetőségét, nehogy végtelenül elinflálódjon a valuta értéke az indulásra, addig a másik csoport szerint ez azt is eredményezné, hogy az új belépők már nem lennének motiválva a belépésre. Ergo már most ott tart a projekt, hogy van egy (igaz, eddig csak virtuálisan) gazdag réteg, akik a szegények jogairól diskurálnak: Mikor fog majd többet érni az addig szorgalmasan gyüjtögetett Pi-jük: ha lesz még egy 900%-os felhasználóbázisnövekedés, vagy, ha a már most is komolynak mondható 10 millió felhasználós alternatív virtuális gazdaságot kezdik el építgetni és tökéletesíteni... nem könnyű dilemma...
  6. A rendszerhez telefonszámmal, vagy Facebook account-tal lehet csatlakozni, tehát a privacy, mint olyan nem érvényesül, mégpedig ez talán az egyik, ha nem a legfontosabb kritériuma egy kriptovalutának.
  7. A mobilapplikációs felület... (A felső layer szövegét sehogy sem lehet eltüntetni...)

139475470_190207162845430_1812447804325328311_n.jpg

Összességében elmondható, hogy egy új, látványos ötlet kibontakozásának lehetünk szemtanúi, aminek egyelőre még kétesélyes a kimenetele, de az emberi természet feltehetőleg ismét bebizonyítja majd magáról, hogy nem legyőzhető.

Ellenben a kóddal. :) (hail Bitcoin)

süti beállítások módosítása