Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

Altcoin elemzés

Hogyan vágjunk bele az altcoin vásárlásba?

2018. április 24. - Blockchain Bridge

vechain.jpeg

Ígéretünkhöz híven folytatjuk az AltCoin sorozatunkat, mégpedig egy ígéretes altcoin bemutatásán keresztül vesszük sorra azokat az attribútumokat, melyeket mindenképp meg kell vizsgálnunk egy kriptovalutánál.

(Altcoin = Minden olyan kriptopénz, ami nem Bitcoin)

Ha fél évnél hosszabb távra tervezünk egy kripto befektetéssel, akkor érdemes azzal kezdenünk, hogy felmérjük, vajon a kiválasztott kriptovalutánk is létezni fog-e fél év múltán. A piacot elárasztották a kizárólag gyors meggazdagodás célzatával létrejött vállalkozások termékei, így hasonló szemfülességgel kell eljárnunk ezek kiszűrésében, mint ahogy tesszük azt nap mint nap a Facebookon az álhírportálok bejegyzéseivel szemben is.

Ha valakinek nem elégítené ki a tudásszomját a gyakorta elhangzó szlogenek ("To the moon!", "Lambos", vagy épp a "+1000%"), esetleg a tuti tippet is kevésnek érezi a két hete kriptotőzsdéző "szakértőtől", akkor érdemes kicsit mélyebbre ásnia a valóban használható információkért. 

Vegyük hát szemügyre azt a néhány tulajdonságot, aminek elemzése segítheti a döntésünket egy hosszabb távú befektetésnél a kriptopiacon:

  1. Az alapok
    1. Kik csinálják?
    2. Miért csinálják?
    3. Milyen problémát is oldanak meg vele?
    4. Mi a hosszútávú stratégia?
  2. Értékelemzés (value analysis)
    1. Market & Trading (piac és kereskedés)
    2. Price movement (ármozgás)
    3. Algo score (algoritmus érékelés)
    4. Fundamentals (fundamentumok)
    5. Events (események)
    6. News (hírek)
    7. GitHub activity (programkód aktivitás)
    8. Technical analysis (technikai elemzés)

 

Az alapok

 

1. Kik csinálják?

Talán a legfontosabb része az elemzésünknek megismerni azt a fejlesztői, tanácsadói, befektetői csoportot, akik a gerincét adják a projektnek, hiszen biztosra szeretnénk menni azzal kapcsolatosan, hogy nem csak néhány trükkös, orosz titkosügynök találta ki az egészet a hanyatló, imperialista nyugat megleckéztetésére.

Kezdve a CEO, COO, CTO LinkedIn profiljainak tüzetes átböngészésével - ha esetleg járatosak vagyunk a programozásban, akkor a fejlesztők GitHub commitjaik között is kutakodhatunk -, folytatva a tanácsadói kör korábbi projektjeinek megvizsgálásával, támogatásukat igazoló twitter bejegyzések felkutatásával, valamint a megbízhatóbb ICO értékelő oldalak, mint pl. az ICO Bench vagy az ICO Rating ide vonatkozó részeinek átolvasásával.

Ha kellő bizonyítékot gyűjtöttünk arra vonatkozólag, hogy valódi emberek szerepelnek az avatarok mögött és a tanácsadók is felvállalják támogatásukat hivatalos kommunikációs csatornáik valamelyikén, akkor léphetünk is a következő pontra:

2. Miért csinálják?

Meg tudjuk-e válaszolni, hogy a pénzcsináláson kívül mi az a másik ok, ami miatt belevágott a csapat a fejlesztésbe (és a pénzgyűjtésbe)? El tudjuk-e hinni a csapatnak, hogy nem fog fél év múlva a második nehezebb nap után visszavonulót fújni, hogy egy karib-szigeteki tengerparton pihenje ki az elmúlt pár hónap fáradalmait?

Olyan témáról van-e szó, ami mögött képesek vagyunk valódi lelkesedést, motivációt sejteni? A környezetet, társadalmat, közösségeket támogató elképzelésről van-e szó?

Nem feltétlenül kell egyetérteni a mögöttes tartalmával a kiszemelt projektnek, de ha feltesszük magunknak azt a kérdést, hogy vajon az alkotók hisznek-e a saját elképzelésükben - és nem egyértelmű igen a válaszunk -, akkor talán nem a megfelelő altcoinnal állunk szemben.

3. Milyen problémát oldanak meg vele?

Szorosan kapcsolódik az első ponthoz a csapat küldetése: Milyen problémát is szeretnének megoldani a blokklánccal? (Ha egyáltalán abban látják a megoldást és nem valami eltérő koncepcióban, mint pl. az IOTA) 

Az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy a sikerre egyáltalán nem garancia az, ha valamit valaki "fel akar vinni a blokkláncra", hisz mi is tulajdonképpen az a blokklánc: Egy osztott főkönyv, amit bizonyos időközönként frissítenek a rendszer kijelölt vagy önkéntes résztvevői, számolási, vagy egyéb kapacitást felajánlva, meghatározott jutalomért cserébe - kiváltva ezzel egy központi szereplőt (jegybank, hivatal, elszámoló hatóság, tárhelyszolgáltató). A kérdés tehát az: vajon a blokklánc tényleg hatékonyabb megoldást kínál, mint a jelenleg alkalmazott megoldások? Ha erre nem tudunk választ adni a projekt-ismertető elolvasása után, akkor talán érdemesebb másik helyet választani a befektetésre szánt pénzünknek.

4. Hosszú távú stratégia?

A technológia újdonságából adódóan a Nagyokhoz (Bitcoin, Ethereum, Monero)  képest a frissen kreált altcoin-ok még meglehetősen kiforratlanok. A felhasználás, skálázhatóság és a technológiai stabilitás még mindig nagy kérdőjellel szerepelnek a friss (max. 2 éves) projekteknél, emiatt egyedül a hosszú távú stratégiából (roadmap) próbálhatunk meg következtetéseket levonni.

Az 1 évnél idősebb, de 2 évnél fiatalabb altcoin-oknál már megvizsgálhatjuk, hogy mennyire voltak képesek tartani magukat a saját kitűzőtt céljaikhoz. Újra kellett-e írniuk a stratégiát? Kisebb változtatásokat kellett csak eszközölni? Esetleg csak minimális csúszások történtek a csapaton kívül álló okokból adódóan? Ezekből már nagyjából körvonalazódik a csapat komolysága, amiből már valamelyest nagyobb biztonsággal találgathatunk a jövőjüket illetőleg.

Az 1 évesnél fiatalabb altcoin-oknál még nem áll rendelkezésünkre annyi kézzelfogható információ, amiből messzemenő konklúziót tudnánk alkotni. Vannak csapatok, ahol még nem is nagyon tud érdemi munka elkezdődni az ICO meghirdetése előtt, vagy azt követően akár még jó pár hónapig. Ami nem feltétlenül kell rosszat jelentsen, hiszen a mai informatikus piacon nagy harcok folynak az igazán jó szakemberekért. Így akár hónapokig is eltarthat, mire eléri végleges formáját egy csapat. (Nem ritka, hogy Chief Technological Officer-t, azaz a technológiai vezetőt csak a sikeres ICO után kezdik el felkutatni, már rendelkezve a megfelelő kerettel a "csodacsatár" megszerzéséhez)

 

Értékelemzés

 

Egy rendkívül hasznos oldal lesz a legnagyobb segítségünk annak eldőntésében, hogy milyen értékekkel is rendelkezik egy-egy kiszemelt altcoinunk. A címben szereplő VeChain-en fogjuk bemutatni ennek az oldalnak a használatát:

Meet Coincheckup!

Egy olyannyira elképesztő információtengerrel fogjuk szembetalálni magunkat az oldal megnyitása után, hogy azt a komplexitást a legújabb futball menedzser játékok is megirigyelhetnék.

Folyamatosan frissülő táblázatok és grafikonok, elemzések, befektetési mutatók, jóslatok, piacok, hírek és minden, amire csak valaha is gondolni mertünk, mikor először eldöntöttük, hogy komoly elemzői munkát fogunk végezni az altcoin vásárlásunk előtt. 

Mindegyik altcoin-nak saját, dedikált oldala van, ahol olyan információk is szerepelnek, hogy mekkora a csapattagok átlagéletkora. 

Market & Trading

 

vechain_market_trading.png

 

A legelső dobozban az aktuális átváltási árfolyamok szerepelnek, valamint egy grafikon az árfolyam alakulásáról. Értelemszerűen, ha zöld színben tűnnek fel az értékek, akkor az altcoin-unk értéke erősödött a dollárhoz, Bitcoinhoz, Etherhez képest. Ugyancsak érdekes adat a 24h-s volumen és a teljes piaci kapitalizáció összevetése, hiszen megmutatja, hogy nagyjából mekkora volt az aktivitás az altcoinunk piacán.

Price movement

 

vechain_price_movement.png

 

Fontos információkat nyerhetünk ki az elmúlt időszak adataiból, főleg akkor, ha összevetjük ezeket az adatokat a piaci átlaggal, vagy egyéb altcoinokkal, és azok teljesítésével ugyanazon az időintervallumon. Megismerhetjük a valaha elért legmagasabb értékét is az altcoinnak, amit aztán összevethetünk a jelenlegi értékével, Ebből megismerhetjük azt a sávot, amiben mozog a digitális valuta árfolyama, valamint azt is, hogy mi volt a legmagasabb beszállópont. Mivel sokan az ATH (All Time High) ponton szálltak be abban a reményben, hogy megduplázzák, vagy akár megsokszorozzák a befektetett tőkéjüket - akik közül ugyan jó páran kiugrottak a januári-februári zuhanás ideje alatt -, biztosak lehetünk abban, hogy még mindig jelentős azon befektetők száma, akik továbbra is várják a 100%+-os nyereségüket. Velük szemben előnyben vagyunk, ugyanis, ha most szállunk be és csak az eredeti ATH-t éri el az árfolyam: $9.55 / $4.17 => már akkor is 129%-os profittal számolhatunk.

Algo score

 

vechain_algoscore.png

Újabb zseniális részéhez érkeztünk a Coincheckup-nak, hiszen majdhogynem minden kutatómunkát megspórolt nekünk azzal, hogy feltette a bejegyzés elején szereplő kérdéseket. Ráadásul legtöbbjükre meg is találta a válaszokat! Itt tényleg csak a kíváncsiságunk szabhat határt annak, hogy a részletes elemzésben mennyire szeretnénk mélyre ásni a csapatot, vagy a terméket illetőleg. Megismerhetjük a projekt mögött álló tanácsadó testületet, a szociális média jelenlétet, de akár a coin körül meglévő hype-ot is jobban kielemezhetjük, ha betekintünk a "Brand awareness / Buzz" menüpontba.

Fundamentals

 

vechain_fundamentals.png

 

A fundamentumok rész az altcoin alapjául szolgáló legfontosabb adatokat tárja fel előttünk: A teljes, forgalomban lévő coinok mennyisége; a tervezett teljes kibocsátás; a termék jelenlegi állapota (Itt az MVP a Minimum Viable Product-ot jelenti, azaz egy már működő prototípust), a konszezus mechanizmus fajtája és az alapjául szolgáló hálózat.

Events

 

vechain_events.png

Információt kaphatunk altcoinunk soron következő fontosabb eseményeiről is, amivel nagyon jól nyomon tudjuk követni azt, hogy mennyire tartják magukat a saját hosszú távú tervükhöz.

News

 

vechain_news.png

A fontosabb hírek listája is hasznos kiegészítője lehet vizsgálatunknak. A kommunikáció rendkívül fontos eleme egy altcoin sikerességének, ezért érdemes megnéznünk, hogy milyen gyakran tudnak magukról hasznos információkat közölni, azt milyen stílusban teszik és milyen visszajelzések érkeznek ezekre a hírekre.

GitHub activity

 

vechain_github.png

Az informatikusok számára további hasznos információval szolgálhat a program nyilvános tárhelyében történő változások gyakoriságának vizsgálata. Ezeket az adatokat mindenképp fenntartásokkal kell kezelni, ugyanis nem mindegyik projekt nyílt forráskódú - a konkurencia pásztázó szemei elől inkább elrejtik programkódjukat. Vagy nem mindent osztanak meg a publikummal a fejlesztéseik közül. A nyílt forráskódú programoknál azonban hasznos mutatószám lehet a közösség aktivitása, hiszen minél többen tesznek hozzá egy adott projekthez, annál jobb lesz a végtermék.

Technical Analysis

 

vechain_technical_analysis.png

 

Ha pedig még mindig nem sikerült eldönteni, hogy érdemes-e vásárolni az elemzésünk tárgyát képező altcoin-ból, akkor egy mutató segíthet végső döntésünk meghozatalában.

 

Mindenkinek jó böngészést kívánunk! Altcoinokra fel! :)

 

Ha tetszett az írás, kövess minket Facebookon a Blockchain Bridge oldalán!

logo_big.png

A képek forrása: Vechain.com, valamint a Coincheckup.com oldala.

süti beállítások módosítása