Útmutató a Kriptovaluták és a Blockchain világába

Blockchain Bridge

Anti-FUD sorozat. Első rész.

"Mi lesz, ha nem tudom visszaváltani a Bitcoinom igazi pénzre?"

2018. február 02. - Blockchain Bridge

money.png

Kevés mámorítóbb érzés van annál, mint, amikor egy köteg húszezrest ölelhetsz szorosan magadhoz. Képzeld el, hogy épp sikeresen túladtál a már korosodó autódon és egy pillanatig az az érzésed, hogy gazdag vagy. Képzeletedben épp egy rágógumi illatú, rózsaszín patakon csordogálsz lefelé egy aranyozott csónakban, a patak parton őzek és nyulak ugrálgatnak vidáman, mikor egyszer csak hirtelen megváltozik a kép. Villámok cikáznak mindenütt, a patak rémisztő sebességgel sodor téged, az aranyozott hajó rozoga ladikká változik és már látod magad előtt a szakadékot. Tudod, hogy nincs menekvés. Kinyitod a szemed és eléd tárul a posta épülete. Lenézel a kezedbe és a köteg pénz mellett már egy adag sárga-csekk is ott sorakozik. Beleszippantassz még egy utolsót a vaskos pénzkötegbe, miközben felkészülsz a szakításra, végül megindulsz az ajtó felé...

A pénz, mint kézzel fogható csere-eszköz mindig is fontos szerepet töltött be társadalmunkban. Ez nincs másképp manapság sem. Az elektronikus pénzforgalommal beléptünk egy teljesen új világba. Óriási lépést kellett megtegyünk az absztrakciós szintek közt azzal, hogy el kellett tudnunk vonatkoztatni attól, hogy pénz csak az lehet, amit látunk a két szemünkkel és megfoghatunk a kezünkkel. El kellett fogadnunk, hogy az a pénz, amit nem tudok berakni a párna alá, az attól még létezhet. És nem csak, hogy létezhet, de továbbra is a jogos tulajdonunkat képezheti. Mindezt el kellett hinnünk néhány aláírt papírért cserébe, ami öltönyös férfiak toltak elénk.

Ahogy teltek, múltak az évek, egyre járatosabbá váltunk az elektronikus bankolásban. Képessé váltunk a számítógép segítségével milliókat utalni egyik bankszámlánkról a másikra. Majd mikor már épp kezdene kialakulni bennünk egy fajta egészséges magabiztosság az elektronikus pénzügyek terén, egyszer csak kopogtatnak az ajtónkon. Félve bár, de ajtót nyitunk. És ott áll előttünk Ő, az 50 láb magas blokklánc.

Már megint arra szeretnének kényszeríteni minket, hogy a biztonságos absztrakciós szintünkről elmozduljunk egy szinttel feljebb... Bankok helyett blokkláncok, bankárok helyett bányászok, bankszámlák helyett publikus kulcsok...

Már legalább két absztrakciós szinttel a jól ismert, biztonságos terep felett járunk. Először elhagytuk a légkört, most meg már a Naprendszert kéne. El kell hinnünk, hogy még mindig miénk az a pénz, amit már odaadtunk a banknak... majd ezután pedig, hogy van élet a bankokon túl is. A blokkláncon. Ahol majd egy program fog vigyázni a pénzünkre... hát nem könnyű. Ennek tükrében teljesen érthető a félelem, hogy ha egyik reggel, egy rémálomból riadva a pénzemért nyúlok, de csak egy blokkláncot találok a párnám alatt, akkor kétségbe kell-e essek, vagy sem. Ha valaha még viszont szeretném látni a ropogós Deák bankóimat, akkor képes leszek-e a bináris kódból ismét papírpénzt csinálni?

A rövid válasz: Igen.

A hosszabb válaszhoz fel kell mérnünk először, hogy jelenleg milyen módon közlekedik a pénz köztünk, a bankok, valamint a blokklánc között. Az egyszerűség kedvéért most vegyünk minden kriptopénzt egy kalap alá és nevezzük őket mondjuk... Bitcoinnak:

A jelenlegi közlekedési útvonalak:

  1. Bitcoin ATMKészpénz <--> Bitcoin
  2. Bitcoin szolgáltatók (pl. Coinbase): Készpénz <--> pénz a bankszámlán <--> Bitcoin
  3. Bitcoin tőzsdék: Készpénz <--> pénz a bankszámlán <--> Bitcoin
  4. Pult alatti Bitcoin váltók: Készpénz <--> Bitcoin
  5. +1 kicsit később

Vegyük sorra az egyes módozatokat és látni fogjuk, hogy hol milyen kockázatok merülhetnek fel, illetve, hogy milyen megoldások állnak rendelkezésünkre ezek kiküszöbölésére.

atm-2923514_1280.jpg

 

1. Bitcoin ATM-ek

 

Az országban jelenleg 5 db Bitcoin ATM üzemel, amiből négy a fővárosban, egy pedig Mosonmagyaróváron. Az 5 automatát 4 különböző cég üzemelteti, ami megnyugvásra adhat okot, hiszen valamelyikük esetleges becsődölése esetén is még maradnak a piacon szereplők. Akiken keresztül aztán majd ki tudjuk venni a Bitcoinjainkat készpénz formájában. Az automaták száma fél év alatt az ötszörösére emelkedett, ugyanis nyáron még csak egyedül a MrCoin által üzemeltetett ATM volt elérhető az Anker klubban. Ma már viszont találhatunk automatákat a Zing Burgerezőben, a Mammut II-ben, a FlexGym-ben és a VirPay Pénzügyi pontban is. Feltehetőleg ez a szám csak nőni fog idén is, ahogy egyre többen tartanak igényt a készpénz <--> Bitcoin váltásból eredő nyereségre. 

Jelenleg a rendszer még picit korlátos, ugyanis van napi limit (300.000 Ft), valamint az is gyakran előfordul, hogy egyes automatákon nem működik a váltás valamelyik irányba, vagy, hogy egyáltalán nem működik. Tehát legjobb esetben is napi 1.5m Ft-ot tudunk kivenni, ha minden automatát végiglátogatunk egyesével.

Work-around megoldás lehet a külföldi automaták használata, ugyanis Szlovákiában van automata, ahol egyáltalán nincs napi limit, de ahol van, ott is 50.000€ (15m Ft). A nyugati határt átlépve is automaták garmadájával találjuk szembe magunkat (Csak Ausztriában van legalább 99 db):  Így egy kis utazgatásért cserébe még Satoshi Nakamotoként sem kell pánikba esnünk, ha esetleg azon aggódnánk, hogy nincs otthon elegendő készpénzünk a következő 3000 évre.

Kockázatok: Bitcoin ATM-ek betiltása (alacsony-közepes)

 

bitcoin-2704589_1280.jpg

 

2. Bitcoin szolgáltatók (MrCoin, CoinCash, Coinbase, Robinhood)

 

A jelenleg elérhető módszerek közül a legkevesebb fizikai erőfeszítéssel kivitelezhető Bitcoin vásárlás-eladás egyértelműen valamelyik szolgáltatón keresztül történhet. Ugyanis a laptopunknál ülve kell csak végigkattintgatnunk a menüpontokat egészen addig, míg meg nem érkezik a bankszámlánkra a pénz.

Viszont itt is számolnunk kell a szolgáltatók kérdezősködésével, ha nagyobb összegek kivételén gondolkozunk. Köszönhetően az anti money laundering (AML) szabályozásnak, amivel a pénzmosás ellen kíván fellépni a hatóság és a szolgáltatók. Az összeghatárok jellemzően 300.000 - 900.000 - 1.5m Ft, amely összeghatárokat átlépve több és több információt kérhetnek be tőlünk a szolgáltatók. 

Ezt a pénzkivételi módszert több veszély is fenyegeti:

  • egyrészt megtagadhatják maguk a szolgáltatók, hogy átváltsák a Bitcoin-jainkat pénzre
  • a kormány is dönthet úgy, hogy beszünteti ezt a fajta kereskedést
  • valamint a bankok is dönthetnek úgy, hogy megakadályozzák a szolgáltatók felé történő kifizetéseket

Az 5. pontban térünk vissza rá, hogy hogyan lehet védekezni ezen kockázatok ellen.

 

stock-1863880_1280.jpg

 

3. Bitcoin tőzsdék

 

A legjobb árfolyamot minden esetben tőzsdén érhetjük el, hiszen itt az előző pontban említett szolgáltatókkal szemben nem a szolgáltatónak adjuk el a Bitcoint, hanem hús-vér embereknek, mint amilyenek mi is vagyunk. A szolgáltatásért 2-3-5 % helyett mindösszesen 0.1-0.25 %-ot számolnak csak fel a tőzsde üzemeltetői, így szinte középárfolyamon juthatunk hozzá a pénzünkhöz. Természetesen több lépésből áll a folyamat, mint a 2-es pontban, de nagyobb összegeknél, ahol már számít pár százalék, mindenképp érdemes ezt a módszert választani.

A kockázatok jellege is eltérő az előző ponthoz képest, hiszen szinte bármelyik tőzsdére regisztrálhatunk, ahol engedélyezik a nemzetközi utalásokat, így kisebb hatása van ránk nézve egy esetleges ország-szintű tiltásnak. Ahogy napokon belül vándorolt át a tőzsdei forgalom a kínai tőzsdékről a japán és dél-koreai tőzsdékre, ugyanilyen sebsségű rendeződésre számíthatunk egy jövőbeli tiltás esetén is. A bank ennél a módszernél már sokkal nehezebben tudná csak kiszűrni és ezáltal tiltani a Bitcoin vásárlásból eredő tranzakciókat, hiszen itt jellemzően magánszemély utal magánszemélynek, ami teljesen legális.

Ugyanakkor itt számolnunk kell egyrészt a SEPA utalás költségével, ami átlagosan minimum 2500 Ft, vagy 0.1%, illetve a SEPA utalások lassúságával is. Bár a Fintech fejlődésnek és a bankok blocklánc alapú fejlesztéseinek köszönhetően ezek a költségek és időtartamok is minimálisra fognak csökkeni 1-2 éven belül.

Ilyen tőzsdék: Bitcoin.de, Kraken

dollar-1319598_1280.jpg

4. Pult alatti/feletti váltások

 

Ha mindenképp a rendszeren kívül szeretnénk intézni a pénzügyeinket, akkor lehetőségünk van személyesen is pénzt váltanunk.. a megoldás legnagyobb kockázatát gondolom nem kell taglaljam, ugyanakkor megfelelő utánajárással és helyszín-biztosítással csökkenthetjük mind a fizikai épségünkre, mind a pénztárcánkra leselkedő veszélyek mértékét. A localbitcoins.com oldalán találhatunk vevőket és árusokat is, de a bitcoin.hu forumán is felbukkannak időről időre érdeklődők, akikkel le lehet bonyolítani az adás-vételt.

Ezt a módszert talán a legnehezebb szűrni/korlátozni a jelenlegi apparátussal, hiszen minden ember mellé kéne állítani legalább egy adó ellenőrt / rendőrt. Vélhetőleg ez a módszer maradna fent legtovább, ha úgy döntene a világ mind a 195 országa, hogy végérvényesen le akar számolni a Bitcoinnal.

 

credit-card-1730085_1280.jpg

 

5. +1

 

Az utolsó megoldás a legelegánsabb megoldás mind közül, ugyanis egyesíti a biztonságot a kényelemmel. Ugyanakkor megköveteli tőlünk egy újabb absztrakciós szintnek a beépítését úgy a tudatunkba, mint a folyamatba: ismerkedjünk meg a kártyaszolgáltatókkal

A kártyaszolgáltatók jelentik azt a tökéletes proxy-t a bankok és a Bitcoin szolgáltatók között, amivel ki lehet védeni a bankok egy esetleges válaszlépését. Abban az esetben, ha a bankok az utalások megtagadásával kívánnának akadályt gördíteni a Bitcoin tranzakciónk útjába, akkor kell előhúznunk az ütőkártyánkat. A kártyaszolgáltatók amellett, hogy olyan szolgáltatásokat biztosítanak számunkra mint a középárfolyamon történő váltás bármilyen két valuta között, vagy a másodpercek alatt megköthető telefonbiztosítás, hamarosan elindítják a Bitcoin váltási funkciójukat is. Innentől kezdve szinte ingyen, egyetlen gombnyomással tudjuk majd intézni a Bitcoin <--> Pénz váltásainkat.

Csak egy példa egy ilyen kártyaszolgáltatóra a Revolut. Könnyen lehet, hogy ők nyitják meg a Bitcoin <--> pénz váltás Szuezi-csatornáját....

Már épp ideje lenne.

 

Ha tetszett az írás, akkor kövess minket Facebookon is: Blockchain Bridge

 

Aki pedig idáig eljutott, annak jár ajándékba egy pénzes macska :)

money-1144553_1280_1.jpg

(Képek forrása: Pixabay)

süti beállítások módosítása